Αποκαλύπτει σήμερα στοιχεία γύρω από αρκετούς συλληφθέντες των τελευταίων δύο εβδομάδων, που μαρτυρούν ελάχιστη σχέση με το αντιφασιστικό κίνημα
Δεν συμφωνούν τα στοιχεία με τις κατηγορίες του Ντόναλντ Τραμπ συλλήβδην κατά του κινήματος Antifa, για υποδαύλιση των επεισοδίων που συντάραξαν τις ΗΠΑ μετά τη ρατσιστική δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς.
Το Reuters αποκαλύπτει σήμερα στοιχεία γύρω από αρκετούς συλληφθέντες των τελευταίων δύο εβδομάδων, που μαρτυρούν ελάχιστη σχέση με το αντιφασιστικό κίνημα.
Καταρρίπτονται έτσι σε μεγάλο βαθμό οι ισχυρισμοί του Αμερικανού προέδρου, που χθες έφτασε στο σημείο να αναπαράγει θεωρίες συνωμοσίας και να υπαινιχθεί πως ήταν Antifa προβοκάτορας ο 75χρονος διαδηλωτής που τραυματίστηκε στο Μπάφαλο μετά τις σπρωξιές που δέχθηκε από αστυνομικούς.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έκανε ελαφρώς πίσω απ’ το να απαγγείλει ομοσπονδιακές κατηγορίες κατά 53 ατόμων, που κατηγορούνται για βίαια επεισόδια.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γουίλιαμ Μπαρ, υποσχέθηκε καταστολή εναντίον μελών του αντιφασιστικού κινήματος και άλλων «εξτρεμιστών», όπως είπε, που κατηγόρησε για υποκίνηση βίας.
Ωστόσο, η εξέταση των αρχείων του ομοσπονδιακού δικαστηρίου από το Reuters σχετικά με τις κατηγορίες, δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από ορισμένους υπόπτους και συνεντεύξεις με δικηγόρους υπεράσπισης και εισαγγελείς διαπίστωσε ως επί το πλείστον μη οργανωμένες πράξεις βίας από άτομα που έχουν λίγες προφανείς συνδέσεις με το κίνημα Antifa ή άλλες αριστερές ομάδες.
Το Reuters εξέτασε μόνο ομοσπονδιακές υποθέσεις, τόσο λόγω των ισχυρισμών του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με την εμπλοκή Antifa όσο και παρόμοιων ομάδων, και επειδή οι ομοσπονδιακές κατηγορίες γενικά επιβάλλουν αυστηρότερες κυρώσεις. Σε ορισμένα από τα έγγραφα κατηγορητηρίων, που εξετάστηκαν από το Reuters, δεν αναφέρονται καθόλου βίαιες πράξεις.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης αρνήθηκε να σχολιάσει τα ευρήματα του Reuters και παρέπεμψε σε συνέντευξη που έδωσε ο Μπαρ στη Fox News, τη Δευτέρα. Εκεί είπε ότι ενώ το τμήμα του είχε διεξαγάγει κάποιες έρευνες για τους antifa, ήταν ακόμα στην «αρχική φάση του εντοπισμού των ανθρώπων».
Ενώ ο Μπαρ και ο πρόεδρος Τραμπ έχουν επανειλημμένα δείξει τους antifa ως σημαντικό υποκινητή της αναταραχής, ο όρος δεν εμφανίζεται σε κανένα από τα τα ομοσπονδιακά έγγραφα κατηγορητηρίων που εξετάστηκαν μέχρι τώρα από το Reuters, σύμφωνα με τo efsyn.gr.
Αντιθέτως, μόνο μία ομάδα αναφέρθηκε ονομαστικά σε ομοσπονδιακή καταγγελία και αυτή είναι το λεγόμενο κίνημα boogaloo, του οποίου οι οπαδοί πιστεύουν σε έναν επικείμενο εμφύλιο πόλεμο και πρόκειται κυρίως για ακροδεξιούς εξτρεμιστές.
«Ξεκάθαρη προσπάθεια Τραμπ να αποσπάσει την προσοχή από τις ρατσιστικές αιτίες της δολοφονίας Φλόιντ»
Δήλωση Μαρκ Μπρέι στην «Εφ.Συν.» για τις κατηγορίες του Τραμπ ενάντια στο κίνημα Antifa
Ο πανεπιστημιακός και ακτιβιστής Μαρκ Μπρέι, μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από τον λευκό αστυνομικό Ντέρεκ Τσόβιν, κλήθηκε από μεγάλα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δίκτυα να σχολιάσει την απειλή του Ντόναλντ Τραμπ ότι το κίνημα Antifa θα χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση. Ζητήσαμε από τον Μπρέι να μας κάνει μια δήλωση για αυτή την τοποθέτηση του Αμερικανού προέδρου και ιδού τι μας απάντησε:
«Η δήλωση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι το κίνημα Antifa είναι υπεύθυνο για τις μαζικές καταστροφές που έχουμε δει κατά τη διάρκεια της εκτεταμένης εξέγερσης είναι μια ξεκάθαρη προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης από τις ρατσιστικές, οικονομικές και ταξικές αιτίες της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ από την αστυνομία. Αντί να ασχοληθεί με το πώς θα σταματήσουν οι διαρκείς δολοφονίες μαύρων ανθρώπων και να ασκήσει κριτική στον θεσμό της αστυνομίας, ο Τραμπ πιστεύει ότι οι πολίτες θα σκεφτούν πως αυτές οι καταστροφές δεν έχουν καμία σχέση με τη δυσαρέσκεια που υπάρχει και ότι θα ρίξουν το φταίξιμο στο φάντασμα της Antifa. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν τόσο πολλά μέλη στις ομάδες της Antifa που θα μπορούσαν να κάνουν όλες αυτές τις καταστροφές. Αυτός ο τρόπος σκέψης είναι επίσης απολύτως ενδεικτικός της αδυναμίας της Ακροδεξιάς να φανταστεί ότι υπάρχει μια αυθεντική εξέγερση με μαύρη ηγεσία χωρίς να καταφεύγει σε θεωρίες συνωμοσίας, σύμφωνα με τις οποίες το κίνημα είναι μαριονέτα κάποιου άλλου».
Ο Μαρκ Μπρέι είχε παραχωρήσει συνέντευξη στην «Εφ.Συν.» και στον Τάσο Τσακίρογλου τον Δεκέμβριο του 2019 με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του στα ελληνικά από τις Εκδόσεις των Συναδέλφων σε μετάφραση του Γιάννη Καστανάρα. (https://www.efsyn.gr/politiki/synenteyxeis/224152_pigi-empneysis-o-agonas-ton-antifasiston-stin-ellada-enantia-sti-hrysi) Δύο από τις ερωτήσεις σε αυτή τη συνέντευξη ήταν:
• Με ποιον τρόπο η εκλογή του Τραμπ ενίσχυσε τις ακροδεξιές και φασιστικές ομάδες σε όλο τον κόσμο και τι σημαίνει για τις ΗΠΑ;
Ναι, η εκλογή του ενισχύει όλους τους ακροδεξιούς. Βλέπετε τι έγινε στη Βραζιλία με την εκλογή του Μπολσονάρο, τι γίνεται στη Βρετανία. Ακροδεξιοί ηγέτες παντού μιμούνται την προπαγάνδα του. Στην Ισπανία ανεβαίνει το ακροδεξιό Vox, με το σύνθημα «Πρώτα η Ισπανία», κάτι που πρωτοχρησιμοποίησε ο Τραμπ για τις ΗΠΑ. Δεδομένου του σημαντικού ρόλου που παίζουν οι ΗΠΑ στη διεθνή πολιτική, η εκλογή του Τραμπ ενίσχυσε τις αυταρχικές τάσεις σε διάφορα μέρη του κόσμου.
• Λέτε πως «στην ουσία του, ο αντιφασισμός είναι αυτοάμυνα». Μπορείτε να μας το εξηγήσετε;
Φυσικά. Χωρίς τον φασισμό δεν θα υπήρχε και ο αντιφασισμός. Ιστορικά ο φασισμός υπήρξε πάρα πολύ επιθετικός και βίαιος και προσπάθησε να εξαφανίσει όλους τους εχθρούς του: κομμουνιστές, ομοφυλόφιλους, Εβραίους, Ρομά κ.λπ. Ετσι, η καταγωγή της πολιτικής του αντιφασισμού βρίσκεται στην προσπάθεια αυτοάμυνας απέναντι σ’ αυτές τις επιθέσεις.